Co jedzą Smerfy? – czyli propozycje naszej kuchni.
Przedszkole „SMERF” proponuje dzieciom cztery planowe posiłki. Są to posiłki domowe przygotowywane przez „ciocie” kucharki według jadłospisu układanego przez dietetyka.
Proponujemy na:
Śniadanie:
Kolorowe kanapki z różnego rodzaju pieczywa z wędliną, serem żółtym, serem białym, dżemem oraz warzywami sezonowymi (pomidor, ogórek, sałata, papryka, itp.), pastami rybnymi, jajecznymi i twarogowymi.
Do picia według uznania herbata, sok lub woda.
Obiad:
I danie:
Zupy na wywarze jarzynowym lub mięsnym.
II danie:
Ziemniaki, różne rodzaje kasz, ryż, 2-3 razy w tygodniu danie mięsne, 1 raz
w tygodniu ryba i 1-2 razy w tygodniu dania mączne (naleśniki, pierogi, kopytka, knedle, pyzy).
I Podwieczorek:
Kolorowe kanapki z różnego rodzaju pieczywa z wędliną, serem żółtym, dżemem, pasztetem, miodem, serkiem topionym, ciasto domowe lub bułeczki drożdżowe, pączki, oponki, chałka z nutellą itp., jogurt, kisiel, budyń, owoce sezonowe. Do picia herbata owocowa, sok, kakao lub kawa z mlekiem.
II Podwieczorek:
Kolorowe kanapki. Do picia herbata owocowa lub sok.
Do dyspozycji dzieci przez cały dzień soki owocowe lub woda mineralna. Pomiędzy posiłkami poznajemy smaki owoców i warzyw serwując przekąski owocowo-warzywne.
W naszym przedszkolu respektowane są również indywidualne diety np. małych alergików. Dla nich gotowane są oddzielne posiłki wg wskazań rodziców.
Kuchnie w przedszkolach wyposażone są w specjalistyczny sprzęt gastronomiczny, umożliwiający bezpieczne i przygotowanie wartościowych posiłków. Personel kuchenny dba o różnorodność dań i zapewnia odpowiednio dobraną kalorycznie dietę uzgodnioną z dietetykiem przedszkolnym oraz z Terenową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną.
W przedszkolu posiłki nie są limitowane, dzieci jedzą tyle, ile chcą zjeść. Zawsze mogą poprosić o dokładkę. Dzieci są zachęcane do kosztowania potraw, ale wychowawca nie zmusza ich do jedzenia. Wspólne spożywanie posiłków jest okazją do spróbowania różnorodnych dań jak również ćwiczenia zachowywania się przy stole: używanie serwetek, posługiwanie się nożem i widelcem, itp.